03 896 17 15 03 896 17 15
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Predstavitev

Šoštanj je mestno naselje v zahodnem delu Šaleške doline, ki se je razvilo na rečni naplavini med reko Pako in vzpetinami proti jugu. V bližini Šoštanja regulirana Paka zapušča Šaleško dolino skozi sotesko Penk, pred tem pa sprejme še štiri nekoliko večje pritoke: Velunjo, Bečovnico, Toplico in Florjanščico. Severno od železniške proge se je pod šoštanjskimi Goricami razvilo novejše naselje z bloki, vendar se je zaradi izkopavanja premoga urbani razvoj ustavil, del naselja pa so zaradi ugrezanja porušili. Mesto ima tudi jezero, ki je nastalo kot posledica ugrezanja zaradi izkopavanja premoga. Ob jezeru stoji Ribiška koča.
Nad mestom stojijo razvaline Pustega gradu, pod njim pa šoštanjska graščina in mestna cerkev sv. Mohorja in Fortunata. Nad nogometnim igriščem je Vila Široko, v mestu samem pa najdemo več zanimivih stavb – staro mestno hišo, Kajuhov dom (rojstno hišo pesnika Karla Destovnika Kajuha) ter Vilo Mayer. Mesto ima eno osnovno šolo, nov moderni vrtec, športno dvorano, zdravstveni dom ter Dom kulture, v katerem imata mesto stalna galerija Ivana Napotnika in glasbena šola.

V grbu Šoštanj so polovica črnega orla (simbol habsburških deželnih knezov) ter trije rdeči srčasti kamni na hribu. To je "govoreči" del grba: nemško se je Šoštanju reklo Schönstein, kar pomeni lep kamen. Šoštanjski grb torej "govori" o imenu kraja. Najstarejša znana upodobitev grba je na listini s pečatom trškega sodnika iz leta 1756 (Poles, 2015, Stopetkrat o Šoštanju v enem odstavku).

Publikacijo je za 5 EUR mogoče kupiti v Vili Mayer ali naročiti preko e-pošte vila.mayer@sostanj.si.

Več o mestu Šoštanj:


SAŠA regija

Majhne podobe velike slike

Zgodba Savinjske in Šaleške doline se začenja pri tisočerih majhnih podobah, ki na prvi pogled nimajo veliko skupnega. Unikatne naravne kombinacije, kontrastni značaji in na videz nerazdružljive preteklosti so ustvarile čudovito pisano sliko, ki jo zares razumemo takrat, ko jo vidimo v celoti. To je sestavljanka, ki so je skozi tisočletja narisalo življenje. To je svet, ki ga je potrebno začutiti od blizu in občudovati od daleč. 

Naravno. Pristno. Navdihujoče. 
Aktivno. Adrenalinsko. Zabavno.
Urbano. Poslovno. Kulturno. Inovativno.
Zdravo. Sproščujoče. Domače.


To je mozaik doživetij!

Preberi več

Slovenija

Prelistajte brošure o Sloveniji!  

Slovenija je edina država v Evropi, ki združuje alpski in sredozemski svet, Panonsko nižino in kraški svet. Spremenljivost pokrajin vas vedno vnovič preseneti. Opazujete lahko morje, na drugi strani pa vaš pogled objame visoke gore.

Med vzponom skozi gozdnato pokrajino pod seboj vidite zeleno ravnico. Z gorskega travnika vam pogled seže do rečne soteske. Bližina nasprotij in razlik je slovenska posebnost.

V Sloveniji lahko še vedno hodite skozi pragozd ali opazujete rast grozdov na najstarejši vinski trti na svetu. V Sloveniji lahko slišite zgodbe o medvedih in jeste gozdne sadeže, ki ste jih sami nabrali med kratkim sprehodom iz mesta. Tu lahko odkrijete skrivnosti Zemljinega površja in tistega, kar leži pod njim.

Slovenijo lahko začutite!

Preberi več