03 896 17 15 03 896 17 15
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Arhitekturne zanimivosti

Kajuhov dom

Nasproti železniške postaje je leta 1892 dolgoletni župan Franc Rajšter zgradil ''najbolj razkošno oblikovan manjši hotel na slovenskem Štajerskem v 19. stoletju''. Monumentalna fasada je okrašena v slogu novega manierizma. V hotelu so bili kino, prostori Šaleške čitalnice in telovadnega društva Sokol. V začetku 20. stoletja so bili v Šoštanju trije, štirje hoteli in devet gostiln. 

Stara trška hiša

Ni znano, kje je stal srednjeveški rotovž. Sedanja trška hiša je bila prvotno špital (ubožnica, hiralnica) in je sprejela po dva ubožna tržana. Za ustanovitev špitala je zapustil premoženje kaplan Podhrastnik leta 1700. Na strehi trške hiše je stolpič z uro in dvema zvonoma. Večjega, ki bije ura, je leta 1572 ulil ljubljanski livar Lenart Gisser. 

Kavčnikova domačija

Kavčnikova domačija v Zavodnjah je najjužnejša ohranjena alpska dimnica v Evropi. Osrednji, najstarejši del stanovanjske hiše je več kot 400 let stara dimnica z odprtim ognjiščem za kuhanje in ogrevanje. Dim z ognjišča se je prosto valil po prostoru. Ob dimnico so postopno dodajali še druge prostore. Domačija je urejena kot muzej. 

Sušilnice za hmelj

V začetku 19. stoletja je Karl (II.) Adamovich de Cespin, velenjski graščak, začel v Šaleški dolini gojiti savinjski hmelj. Kmalu se je ta donosna kultura razširila tudi po obrobju doline in kmetje so postavili množico sušilnic za hmelj. Hmeljišča so opustili po drugi svetovni vojni, nekaj sušilnic pa še stoji. Med njimi je sušilnica na domačiji "Pr Krajnek" v Lokovici, kjer danes domuje tudi mikro pivovarna, ki proizvaja Lokoviško pivo "Loko Loko".

Vrtec Biba

Leta 2014 je bil svojemu namenu predan nov modern vrtec, zgrajen na lokaciji nekdanje osnovne šole Bibe Röcka. Del objekta je umeščen v obstoječi park spomeniško zaščitene Vile Mayer. Grafične podobe in poslikave vrtca so abstraktne karikature, ki ponazarjajo dejavnosti, dosežke in življenjski slog družine Mayer. Vsi motivi v eksterierju in interierju objekta so tako sodobna interpretacija dogodkov iz življenja Mayerjevih, prepletena z motivi otroških aktivnosti, ki se odvijajo v vrtcu.