03 896 17 15 03 896 17 15
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Naravna dediščina

Mornova Zijalka

Na levem bregu Hudega potoka v bližini Belih vod se odpira naravna jama Mornova zijalka. Ima velik vhod,več kot 40 metrov dolg rov ter dodatni stranski rov,ki meri 15 metrov. V jami so si našli bivališče prazgodovinski lovci, ki so že takrat uporabljali kamnito orodje. Poleg tega so v jami našli tudi kovinske predmete, antične novce in leseno bivališče.

Smrekovec

Ta ugasli ognjenik je največje sklenjeno območje divjega petelina, zavarovane živalske vrste, v južni Evropi. Tu najdemo tudi celo vrsto redkih rastlin in živali. Področje Smrekovca je tudi del omrežja Natura 2000.

Sleme

Gora se nahaja med Mojstrano in Kukovo špico. Vrh je travnat in ima zelo lep razgled proti Kukovi špici. Z vrha je lep pogled tudi proti Karavankam in celotni Gorenjski. Na vrhu je vpisna knjiga. Vrh se nahaja na 1084 metrih nadmorske višine.

Šaleška jezera

Zaradi premogovništva so danes na ugrezninskem področju tri jezera. Za to področje je značilna pestrost življenjskih prostorov, tako vodnih kot kopenskih, ki nudijo odlične pogoje za naselitev številnih živalskih in rastlinskih vrst. Na tem območju so zasledili kar okoli veliko vrst ptic, med njimi je kar 29 vrst ogroženih. Prvenstvena vloga območja je v naravovarstveni vzgoji in izobraževanju, hkrati pa nudi številne dobre in zanimive rekreacijske možnosti.
Preberite več o Šaleških jezerih  

Družmirsko jezero

Družmirsko jezero ali Šoštanjsko jezero je sredi Družmirskega polja pričelo nastajati leta 1975, leta 2005 pa je obsegalo več kot 63 ha in vsebovalo skoraj 15,3 milijonov m3 vode. Jezero je pretočno, voda v njem pa se izmenja dva- do štirikrat letno. Jezero ima dve kotanji, ena ne presega globine 5 m, druga pa je globoka kar 87 m in tako velja Družmirsko jezero za najgloblje jezero v Sloveniji. Sicer ima povprečno globino 24 m. Bregovi so nekoliko bolj razčlenjeni kot pri Velenjskem jezeru, obseg je 3,4 km, jezero pa se bo zaradi nadaljnjega izkopavanja lignita še bistveno povečalo. Spreminjalo se bo na vseh straneh, razen na jugozahodni, kjer meji na Šoštanj in Pako. Po načrtih Premogovnika Velenje naj bi leta 2020 obsegalo blizu 170 hektarov in bi tako postalo po površini in količini vode največje jezero v Šaleški dolini. Pri Družmirskem jezeru se nahaja Ribiška koča z okrepčevalnico, kjer vas bodo razvajali s svojo privlačno ponudbo hrane in pijače. Pri koči se začne in konča Trška pot okoli Šoštanja, ki poteka po mejah nekdanjega trga Šoštanj. Ima pet kontrolnih točk in jo je mogoče prehoditi v približno petih urah. Ob jezeru potekajo razne prireditve, kot so športni ribolov, tekmovanja v kastingu, praznik luči in drugo.