03 896 17 15 03 896 17 15
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Spomeniki

Spominski park Šoštanj

V parku si lahko ogledamo kipe znanih meščanov, ki so se še posebej zapisali v zgodovino mesta: kip Josipa Vošnjaka – zdravnika, pisatelja in politika, kip Mihaela Vošnjaka – gospodarstvenika in bančnika, kip Franca Hribernika – zgodovinarja in pedagoga, kip Ivana Napotnika – akademskega kiparja, kip Ivana Röcka Bibe – organizatorja narodnega odpora, kip Karla Destovnika Kajuha – pesnika in narodnega heroja ter doprsni kip Petra Musija.

Kajuhovo spominsko obeležje

Pri Žlebniku v Šentvidu nad Zavodnjem, na domačiji, kjer je leta 1944 padel Karel Destovnik-Kajuh, je Občina Šoštanj odprla pesnikovo spominsko obeležje.

Manjši objekt sestavljata zidan del s sanitarijami in leseni prostor za obiskovalce, ki spominja na kozolec. Za zidavo je uporabljen lokalni »rženi« kamen. Streha je dvokapnica v naklonu 45 stopinj z eternitno kritino. V objektu bodo predstavitveni celostenski pano in multivizija o Kajuhu, njegov kip ter klopi in mize. Z izgradnjo objekta Občina Šoštanj izraža spoštljiv poklon svojemu velikemu pesniku Kajuhu.

Spomenik Karla Destovnika Kajuha

Spomenik se nahaja v neposredni bližini mestnega središče Šoštanj, poleg Kajuhovega doma.

Marijin steber

Marijin steber, ki stoji sredi Trga bratov Mravljakov, sta dala postaviti lastnik usnjarne Mihael Woschnagg (II.) in žena Agata Jožefa v spomin na strašno poplavo leta 1887, ko je reka Paka zalila spodnji del trga do točke, na kateri stoji steber - da bi Marija varovala trg.

Spomenik padlim v prvi svetovni vojni

Na Trgu svobode stoji osrednji spomenik z imeni 249 padlih borcev in žrtev fašističnega nasilja iz krajev današnje občine Šoštanj. Spomenik je projektiral ing. Zdenko Didek, izdelal pa ga je kipar Božo Pengov.

Prvi partizanski napad na Šoštanj

Ob Kajuhovi cesti je postavljen spomenik, ki je posvečen prvemu partizanskemu napadu na Šoštanj 8. oktobra 1941. Takrat so borci Štajerskega bataljona napadli mesto Šoštanj in ga za nekaj ur osvobodili. To je bil prvi napad na mesto na Slovenskem in ena prvih večjih partizanskih akcij na Slovenskem. V spomin na ta dogodek KS Šoštanj slavi svoj praznik. 

Spominska plošča narodnemu heroju dr. Dušanu Mravljaku - Mrožu

Na hiši na Kajuhovi cesti, kjer sta bila rojena brata Božo in dr. Dušan Mravljak je vzidana spominska plošča avtorja Ivana Napotnika.